club520.會伍貳零
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

club520.會伍貳零_全球第一個[吉士520(gz520)]技術討論區,以及有關[非常出版]的最新資訊中心,隆重登場!本討論區同時為[非常出版]接受訂購、提供查詢、解答郵購疑問。歡迎所有有志成為專業炒手的網友加入!本討論區為[吉興財經網]的附屬論壇。歡迎各位利用[吉興財經網]www.gutzBro.com為正式入口網站!

首頁Latest images會員註冊登入

莊子丹 - 博弈論

向下 
+8
cd365
blackMagic
daodao
veryverygut
lingary09D
stockman
anotherworld
ivandanny0723
12 posters
前往頁面 : 1, 2  下一步
發表人內容
業餘炒手
業餘炒手

文章數 : 30
注冊日期 : 2011-10-14

莊子丹 - 博弈論 Empty
發表主題: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周二 8月 14, 2012 7:06 pm

大家好 , 我係danny仔

正所謂"此處不留人 , 只有留人處"

U wants 不留我地 , 我們係度團結起來 , "齊心"

講返正題 , 我特登開個new topic 係有原因既

第一 , 我想係度寫下我對股仔 ge 博弈論

第二 , 寫下我對社會 , 做人 ge 觀點

歡迎各位留言lol!
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周二 8月 14, 2012 7:31 pm

係我 18 yrs old , 開始睇吳同 ge 財經書 , 亦會寫下一 d 我認為對我自己有幫助 ge 觀點

今日同大家分享 ge 係 <只賺不止蝕>

投機就像去蘭桂坊尋找一夜情的對象 , 目標要清晰 , 只要能夠吸引你雙眼 , 能夠在最短時間激起你的情欲 , 甚至係你的獸性 , 就是上佳一夜情對象 , 一但彼此發洩和滿足生理上的需要 , 就要頭也不回地分別 , 不要存有不切實際的幻想

仲有 , 今日睇左本<偽科學鑑證3> , 入面有個觀點幾好 , 細細個小朋友比 d 家長學18般舞藝 , 就係希望他們入到名校 , but 到個小朋友好有passion 去學 , 甚至想成為出色 ge 舞蹈家 , 音樂家 , d 家長就會不悅地對小朋友講"呢 d 職業賺吳到錢 , 你大個要做律師 , doctor , 先賺到錢ga"

wai , 停一停先 , 你呢頭叫他學呢樣 , 學個樣 , 到他有passion , 你又吳俾他落去 , 點到即止 , 我個人認為就好像同老婆親熱緊 , 到你感覺到體內有一股真氣要傳去第二個人體內ge moment , 你老婆無lala 同你講"wai , 點到即止la , 夠鐘訓覺la" , 比你都無哂passion la , 一切 ge 努力形同虛設 , 真氣只好回流身體內 , 又或者你可以衝入廁所對住iphone畫面上 ge 蒼井空 , 然後將一股真氣傳比馬桶 , 個腦就係度想"死八婆 , 我比我親愛ge 馬桶都吳益你"

好 , 我們繼續

我身邊好多朋友到而家大個左 , 都識得彈返一 , 兩首songs , but 就無左當年 ge passion , 原因係他們細個個陣 , 只係比父母培訓成彈琴機械人 , 記憶中只有哀怨 , 饑餓 , 恐嚇

為人父母 , 望子成龍 , 我明白 , 我亦希望自己做人地父母時 , 吳好忘記今日我自己ge 冷chow熱諷 , btw 我自己細個試過入名校 , 讀左一年 , 比人踢返出黎 , 原因係資質低劣 , 但我入返band 3 ge 學校時 , 我 3 年無讀過書都考到全級頭10名內 , 人地名校學ge野跳級上 , 梗係叻好多la , 但我已經完全吳記得個年發生ge事 , 只係記得比老師打手板 , 開心 ge 吳記得 , 吳開心 ge 個腦可能強制令我想不起

作者再講 , 係香港 , 實際上最賺錢 ge 係炒樓 , 炒股個 d , 不如比小朋友細細個學財經 , 認股證 , 道指 , 學wong chi wa 所講 , 你細個讀書一路讀到上大學 , 你大學grad , 不如等我呢個細細個開始炒股 , 炒樓ge 人請你幫我打工

現實社會 , 就係一個愈多Asset 愈叻仔 ge game , 話之你碩士出黎 , 咪又係要打工賺2餐 , 到你死個日發現 , 你ge 生活就係每日返工 , 放工 , 娛樂 , 睡覺 , 循環不斷 , 每日如是 , 到你結婚 , 要買樓時 , 發覺樓價已經比一班聲稱自己地產無權及內地同胞所推高 , 香港 , 已經變成一個一個地產商爭上香竹 ge 地方
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

文章數 : 55
注冊日期 : 2010-10-14

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周二 8月 14, 2012 11:59 pm

入嚟支持吓danny仔先,,,,,,,,,,,,,,,,cyclops
回頂端 向下
stockman
業餘炒手
業餘炒手
stockman

文章數 : 3
注冊日期 : 2012-08-15

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周三 8月 15, 2012 1:20 pm

ok wor, let's talk
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周三 8月 15, 2012 1:29 pm

多謝雀兄 , stockman 支持Laughing
回頂端 向下
lingary09D
業餘炒手
業餘炒手
lingary09D

文章數 : 8
注冊日期 : 2012-03-08

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周三 8月 15, 2012 7:40 pm

Hi I am Gary, hope everybody can share their point of view and 520 skills here
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周四 8月 16, 2012 10:22 pm

lingary09D 寫到:
Hi I am Gary, hope everybody can share their point of view and 520 skills here

Hi , gary , nice to meet you , i am welcome you share your view in my page too lol!
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周四 8月 16, 2012 11:00 pm

淺談莊子丹博弈論

我炒股模式及思維影響我最多ge非吉兄莫屬

原因係他係我睇咁多財經書中 (包括外國用不同Ta 去分析ge tools and local 各著名吹水professional) , 他所教授 ge 方法簡單直接 , 可以從他的方法有效判斷自己每個step有否出錯 , 背後ge concept亦有所道理 , 我再此衷心希望各位想研究520 ge 師兄 , 不斷去翻睇 , 一定有所得著

好 , 廣告時間過左 , 入正題afro

我用520 , 有以下個人心得:

選股方面:

1)最好係1年 or 3年低位 , 風險較低ma🎅

2)最好選有消息配合ge股仔 , 座都吳洗座咁耐ma:lol!:

3)剛剛豚跳完 , 又再入520 ge , 正到爆ar , 準備座火箭la:cheers:

4)除非玩到無野好玩 , 又或者隻股仔實在太sexy la , 否則吳會揀無p.e. ge 股仔(牛熊市皆是)affraid

5)我對指標股無咩好感 , 我最近見過江銅 , 明明好靚咁入到520 , 有2支裂口開陽竹 , 偏偏第三日個市開始回調 , 他又跟住回 , 就係咁第三日大裂口低開加大陰 , 個520就係咁樣衰左 , 我當你係第一枝520陽竹入到 , 你都要蝕走 , 你話係咪搞x錯scratch

進出方面:

講入市先 , 分 3 日入即3注 (入哂所有長短注碼)

我認為最理想 ge 入法係 5穿20前夕 (當20平伏 or 微微向上) 一注

5穿 20 一注

5穿 20 中第二枝陽竹 一注

點解要咁x麻煩呢 , 吳一次入哂呢 , 有原因 ge

5 穿 20 前夕 係偷步 , 為左賺多少少姐 , 風險高 , 所以一定要到 15:45 先決定入吳入

拿 , 我試過吳係 15 :45 入 , 係 15 :30 入 , 又試過係 14 :00 入 , 即刻中x哂伏 bounce

5 穿 20 , 大家明 , 吳講 la

咁點解要 5 穿 20 後第二枝陽竹再入呢 , 原因係第二枝反應到莊家對股仔現價 ge 態度

如果係向上放 , 梗係唱kai大歡喜la

如果係同尋日平行放呢 , 咁即係未開波 , 要橫行一陣先 , 中途包括震倉 , 點一點20天向上彈 , 甚至20穿 5

向下放 , 就即刻穿 tim la

下回講埋520中出及尾出同心法
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周五 8月 17, 2012 1:52 am

補充多少少 , 不過係重點 , 就係大陽同跳高空上既520 , 我一倫吳會追 , 因為通常好多都係假突破
回頂端 向下
veryverygut
club520主持人
club520主持人
veryverygut

文章數 : 492
注冊日期 : 2010-05-25

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周五 8月 17, 2012 5:42 pm

ivandanny0723 寫到:
補充多少少 , 不過係重點 , 就係大陽同跳高空上既520 , 我一倫吳會追 , 因為通常好多都係假突破

Very Happy :5錯~孺子可教。希望你可以發現更多奧秘!
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周五 8月 17, 2012 7:38 pm

veryverygut 寫到:

Very Happy :5錯~孺子可教。希望你可以發現更多奧秘!

多謝吉兄鼓勵cheers
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周五 8月 17, 2012 7:59 pm

講一講近況先:

我今日止蝕左隻 3382 , 見尋日棄bb底 , 所以博今日再上 , 0.88入 , 0.84 走 , 因我遵守個人入市法則 , 所以只係微蝕 , 因為之前有 d 事 , 所以穿520當日無止蝕

另一隻係 980 , 呢隻野好奇怪 , 如果大家用hkex 查他個hsbc main 倉 , 發現他自己持股69.48% , 比起他前個一 , 2 個月係不斷上升 , 個問題在於他有咁多貨 , 他又吳升 , 證明左一點 , 他吳等錢洗 , 同埋大把時間 , 我個人比較心急 , 同埋好等錢洗 , 所以轉馬la , 跟左成個月 ... 真係想cry ... pale 我 7.35 入 , 7.4 走 , 因注碼大 , 剛剛補到 3382 蝕個 d , 而家淨係蝕手續費

我今日入左 1555 係 2.11 入 , 因為前一枝竹係20天 , 今日枝竹係他個身一半 , 利好訊息

仲有入左 1033 今日入 520 , 係一年低位 , 之前找他賺少少錢 , 希望今次都可以 , 睇返個勢 , 今日一開始就破到前2日 ge 差勢 , 上升可望
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周五 8月 17, 2012 8:05 pm

下一論值得留意 ge 股仔 3339 , 623
回頂端 向下
daodao
業餘炒手
業餘炒手
daodao

文章數 : 9
注冊日期 : 2010-12-28

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周日 8月 19, 2012 10:58 pm

3339同38一個樣, 應該仲未跌完.
我一直跟緊1133, 2338 哩2隻在8月嘅走勢都唔錯.值得留意
回頂端 向下
blackMagic
業餘炒手
業餘炒手
blackMagic

文章數 : 11

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周日 8月 19, 2012 11:05 pm

danny ching你咁好心機同我哋分享, support support!
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周一 8月 20, 2012 2:35 am

daodao 寫到:
3339同38一個樣, 應該仲未跌完.
我一直跟緊1133, 2338 哩2隻在8月嘅走勢都唔錯.值得留意

38 係一年中位 , 20 天有支持 , 如果破20天位 , 可能向3個月最低位先見有支持 , 現時20 天橫行 , 好危險 , 因為可上可落 , 如果係我 , 我會破呢 3 支竹 ge top 位再追 , 3339 一年低位 , 剛豚跳完 , 準備向下 or 向上 , 係現價更低位有支持 , 可見莊家離上升時間已不遠 , 就算現價入 , 能夠 lose ge 幅度不大

1133 玩第二波 , 2338 量少橫行 , 收貨良機
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周一 8月 20, 2012 2:36 am

blackMagic 寫到:
danny ching你咁好心機同我哋分享, support support!

多謝支持 , 多多交流cheers
回頂端 向下
daodao
業餘炒手
業餘炒手
daodao

文章數 : 9

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周三 8月 22, 2012 9:37 pm

今日恆指一回 1133插得好甘,2338都冇咁衰.
反而我之前唔睇好嘅38今日竟然逆市升confused
回頂端 向下
blackMagic
業餘炒手
業餘炒手
blackMagic

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周三 8月 22, 2012 9:46 pm

c hing
623 ok喎, 3339就未反彈,可能仲要等吓
回頂端 向下
cd365
業餘炒手
業餘炒手
cd365

文章數 : 24

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周三 8月 22, 2012 9:55 pm

1033升得好地地,大市回就即插,唔知有冇機反彈再沖??
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周四 8月 23, 2012 2:17 am

daodao 寫到:
今日恆指一回 1133插得好甘,2338都冇咁衰.
反而我之前唔睇好嘅38今日竟然逆市升confused

38聽日升可追 , 1133 玩完一波lu , 2338 觀望la
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周四 8月 23, 2012 2:18 am

c hing

887 都值得留意
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周四 8月 23, 2012 2:20 am

cd365 寫到:

1033 聽日吳反彈就跌眼鏡
回頂端 向下
blackMagic
業餘炒手
業餘炒手
blackMagic

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周四 8月 23, 2012 6:01 pm

c hing

唔洗等,今日升近8%
回頂端 向下
業餘炒手
業餘炒手

文章數 : 55

發表主題: 回復: 莊子丹 - 博弈論   莊子丹 - 博弈論 Icon_minitime周四 8月 23, 2012 6:30 pm

cd365 寫到:

1033 聽日吳反彈就跌眼鏡

彈la,,,,,,彈la,,,,,,,,,,,bounce
回頂端 向下

莊子丹 - 博弈論
回頂端 
1頁(共2頁)前往頁面 : 1, 2  下一步

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
club520.會伍貳零 :: 散戶俱樂部-
前往: